Volgens verschillende Nintendo Switch hackers is het mogelijk om tot en met firmware 3.0.0 als gebruiker systeemprivéleges te verkrijgen door een ‘sm:-portsessie’ aan te maken. Dit staat gedocumenteerd op de website: SwitchBrew.org.

Het verkrijgen van systeemprivéleges kan leiden tot het installeren van homebrew software, maar voorlopig hoeven we nog niet te hard van stapel te lopen. Er zijn nog geen daadwerkelijke exploits uitgebracht die gebruik maken van het beveiligingslek. Hackers zijn vooralsnog bezig met het in kaart brengen van het OS.

Het downgraden van een Nintendo Switch is ook geen optie omdat er gebruik word gemaakt van eFuses. Deze eFuses worden één per één vernietigd bij het installeren van een officiële firmware update. Ter beveiliging zal het systeem bij het installeren van een firmware altijd controleren of de juiste hoeveelheid eFuses zijn doorgebrand. Als dit niet het geval is zal je dus de firmware niet kunnen installeren. Hoe ver hackers staan om dit in de toekomst te omzeilen is momenteel niet geweten.

Hoop je dat deze kwetsbaarheid in de toekomst daadwerkelijk zal leiden tot homebrew, emulator’s en het afspelen van backups dan update je je console dus best niet naar een hogere firmware dan 3.0.0. Op het moment van schrijven is echter firmware update 3.0.1 sedert juli live waardoor velen van jullie de update al hebben geïnstalleerd.

Wil je de console niet updaten naar een recente firmware dan mis je uiteraard voorlopig de kans op online gameplay en ook zullen toekomstige Switch games een nieuwere firmware versie vereisten. Wil je een extra console kopen op een lagere firmware dan vind je in de winkelrekken normaliter nog voldoende consoles die nog niet voorzien zijn van de firmware update.

Wil je op de hoogte gehouden worden van het laatste Hacking en Gaming nieuws? Volg ons dan op Twitter door hier te klikken of op Facebook door hier te klikken.