Gisteren werden de eerste details van Nintendo’s nieuwe console vrijgegeven. Codename NX kreeg een vorm en nieuwe naam: Nintendo Switch. Er deden sinds zomer vorig jaar reeds geruchten de ronde, en afgelopen mei bevestigde Nintendo dat het aan een spelcomputer werkte.

Er zijn nog niet veel details bekend over de nieuwe console, want Nintendo toonde donderdag alleen een kort filmpje. Daaruit blijkt dat je met de spel console niet alleen op een tv-toestel kan spelen, maar ook als een losse tablet. We kennen dat idee natuurlijk al van de Wii U, maar nu kan je de tablet overal mee naar toe nemen.

Daarvoor maakt de Switch waarschijnlijk ook gebruik van mobiel internet. Het tablet gedeelte van naar schatting 8 inch kan uit zijn houder worden gehaald, zodat je je spel onderweg gewoon kunt voortzetten.

Rechts en links van het scherm heeft de Switch losse paneeltjes met knoppen voor de bediening van games. Deze paneeltjes zijn van de tablet af te schuiven. Je kan vervolgens met 2 spelers op het kleine scherm of op de tv samen spelen. Speel je alleen dan kan je de paneeltjes vastklikken om een vierkante eenheid, zodat er een bijna conventionele draadloze controller ontstaat. De ‘tablet’ past perfect in een dockingstation die met een tv-toestel is verbonden.

Een prijs voor de Switch is nog niet bepaald. Eerder deze week ging het aandeel van Nintendo zelfs onderuit, nadat gespeculeerd werd dat het toestel tussen de 300 en 350 dollar zou gaan kosten. Die hoge prijs zou de verkoopkansen van de nieuwe spelcomputer wel eens duur komen te staan.

Het lijkt er in het filmpje ook op dat de console afstapt van games op discs, en zijn software weer op cartridges zet, vergelijkbaar met de 3DS. Overige specificaties zoals de batterijduur, schermresolutie, opslagruimte en de kracht van de processor ontbreken nog.

Wel is bekend dat Nvidia zeer trots op de Tegra-chip die het leverde aan Nintendo.