In oktober vorig jaar kwamen we via TorrentFreak te weten dat Sony een Amerikaanse verkoper van PlayStation 4 spelconsoles met vooraf geïnstalleerde en illegale backups zou vervolgen. Nu meldt die zelfde bron dat het bedrijf een schadevergoeding van 16.800 Dollar of omgerekend zo’n 14.765 Euro eist omdat de verkoper niet reageerde op de aanklacht. Het Japanse bedrijf vraagt de rechter daarom een verstekvonnis uit te spreken.

Inbegrepen (als je dat zo mag noemen) in dit bedrag zit de verkoop van twee consoles aan 1600 dollar plus 200 dollar voor elk illegaal geïnstalleerde game. Naast deze claim op basis van auteursrechtenschending wil het ook een vergoeding van 3.458 Dollar voor juridische kosten.

Het exploiteren van een console is op zich niet strafbaar, wel het omzeilen van de ingebouwde maatregelen die gepirateerde games mogelijk maken. Ons motto is en blijft zoals altijd: Don’t Pirate, Support Developers! 

Het gebruiken van illegale game backups beperkt zich vooralsnog tot games uitgebracht met (max.) firmware 5.05. Een versie die alweer meer dan een jaar geleden werd uitgebracht, waardoor recente games gelukkig niet kwetsbaar zijn tot er een nieuwe Exploit Chain voor een hogere firmware word vrijgegeven. Er zijn daarnaast ook vrij veel voordelen aan een up-to-date console, denk maar aan free to play games, party’s met vrienden etc.

Wil je toch je exploiteerbare console behouden? Dan is het zeker de moeite om in onze guides te kijken welke mogelijkheden je hebt. En er is nog meer, want sedert enkele weken baant homebrew (de reden van een jailbreak) zich een weg naar de console!

Hulp nodig of een vraag voor ons team? Join onze Discord community: