Mark Cerny heeft voor het eerste namens Sony details vrijgeven over de volgende generatie PlayStation gaming console. De console waaraan het bedrijf de afgelopen vier jaar heeft aan gebouwd zal alvast niet zoals de PlayStation 4 Pro een mid-cycle upgrade zijn.

If history is any guide, it will eventually be dubbed the PlayStation 5. For now, Cerny responds to that question—and many others—with an enigmatic smile. The “next-gen console,“ as he refers to it repeatedly, won’t be landing in stores anytime in 2019.

Aangezien de vorige consoles elkaar opvolgenden met een nummer lijkt het aannoemelijk dat dit ook nu het geval zal zijn, maar tijdens het interview sprak Mark Cerny enkel over de next-gen console die niet meer in 2019 zal uitkomen. Wel zijn er een aantal studio’s die al aan de slag gingen met devkits en heeft Sony onlangs meer van deze kits beschikbaar gemaakt voor game studios.

Mark Cerny zelf is net zoals bij PlayStation 4 opnieuw Lead System Architect, waarbij hij luistert naar de wensen van ontwikkelaars en deze combineert met zijn eigen visie in de hoop iets te kunnen creëeren dat meer revolutie is dan evolutie. We kunnen dus een console verwachten die er voor zorgt dat we games op nieuwe manieren kunnen ervaren door cruciale veranderingen.

De GPU en CPU zullen bovendien een pak krachtiger zijn wat resulteert in nooit geziene grafische pracht met 8K ondersteuning. Ook de oplsagruimte zou een snelheidsboost krijgen en de grootte van het systeem wordt uitgebreid omdat spellen namelijk groter worden. Het is niet duidelijk of er gebruik zal worden gemaakt van een SSD.

De CPU is gebaseerd op de derde generatie AMD Ryzen-lijn en bevat acht cores van de nieuwste 7nm Zen 2 microarchitectuur. De GPU is een aangepaste variant uit de Navi-lijn van Radeon, die ray tracing ondersteunt.

The GPU, a custom variant of Radeon’s Navi family, will support ray tracing, a technique that models the travel of light to simulate complex interactions in 3D environments.

Ray Tracing is één van de belangrijkste manier van Hollywood studios voor het creëeren van visuele effecten. Het heeft bijvoorbeeld effect op de manier waarop glimmende oppervlaktes licht weerkaatsen en zorgt het ook voor een beter audio effect, denk maar aan het horen van de voetstappen van vijanden.

De AMD chip is voorzien van een aangepaste 3D Audio unit waarmee Cerny het geluid in een videogame eindelijk denkt te herdefiniëren. De bedoeling hiervan is dat je je meer ondergedompeld voelt in het spel wanneer geluiden van bovenaf, langs achteren of zijdelings naar je toekomen zonder dat extra externe hardware nodig is.

De huidige PlayStation VR zal ook compatibel zijn met de next-gen console.