Gisteren is Sony begonnen met de verkoop van de PlayStation VR. Tenzij je het afgelopen jaar in de wildernis hebt doorgebracht weet je dat de PlayStation VR een Virtual Reality Headset is, die werkt met alle varianten van de PlayStation 4. Een VR Headset koop je voor ongeveer 400 euro, MAAR je moet ook nog een PS Camera los aankopen.

In de doos van de PS VR bevinden zich de VR-Headset (uiteraard), een extra processoreenheid, oortjes, een hdmi-kabel, een usb-kabel en een adapter om de headset aan te sluiten.

Persoonlijk vind ik het jammer dat je de PS Camera afzonderlijk moet aanschaffen, al zou er in de toekomst wel wel een bundel met de Eye Camera 2.0 worden uitgebracht. Het verschil met Eye Camera 1.0 is het design. Technisch zijn beide camera’s identiek.

 

Heb je ook een move controller nodig?

Als je nog geen move controller hebt koop je deze ook best aan. Veel van de VR games gebruiken namelijk de controller met bewegingsdetectie. Deze controller kost ongeveer 50 euro.

Zijn er al VR games beschikbaar?

Er zijn momenteel een 30-tal games beschikbaar op PS4 met VR ondersteuning. Denk hierbij aan DriveClub VR.

Is de PlayStation VR concurrentie voor Oculus Rift en HTC Vive?

Momenteel niet, en dit komt enkel door het feit dat het de enige headset is die compatibel is met een gameconsole. De Rift en Vive werken enkel en alleen op PC.

Wat met de resolutie?

In vergelijking met zijn broertjes die momenteel enkel op PC werken heeft de PlayStation VR een lagere resolutie. Wel zijn de broertjes een stuk duurder.

Werkt de headset op andere consoles?

Er bestaan manieren om de PlayStation VR aan te sluiten op je Xbox One of Wii U. Maar uiteraard bieden deze geen ondersteuning voor echte VR Games.

Mijn (voorlopig) besluit:

De PlayStation VR is niet zo goedkoop als eerst gedacht. Voor 399€ koop je dan wel de headset, maar daar boven op moet je ook nog de prijs van een PlayStation Camera en een Move controller rekenen. Dit zorgt er voor dat je al gauw 100€ extra mag neer tellen. Zonder game ben je ook niet veel met je nieuwe VR set, dus afhankelijk van je gaming interesses koop je er ook al gauw minstens 1 game bij.

 

Heb jij toch een PlayStation VR? Laat ons dan weten waarom we onze mening zouden moeten aanpassen!