Team Molecule heeft vandaag zoals gepland de definitieve versie van HENkaku Ensō Custom Firmware voor PlayStation Vita en Vita TV uitgebracht. Dankzij Ensō hoef je nooit meer HENkaku uit te voeren na het opstarten van je Vita, we spreken dus over een soort permanente Custom Firmware die zichzelf activeert tijdens het booten van de handheld.

HENkaku Ensō is compatibel met zowat alle PlayStation Vita / TV modellen (fat, slim), maar kan enkel worden uitgevoerd als firmware 3.60 is geïnstalleerd. Heb je een hogere firmware op jouw handheld dan is er geen enkele mogelijkheid om deze te downgraden en / of HENkaku te draaien. Heb je een lagere firmware dan kan je door het aanpassen van je DNS updaten naar firmware 3.60 (wees zeker dat er staat 3.60, anders installeer je een hogere firmware).

HENkaku Ensō is beschikbaar via de officiële website (https://enso.henkaku.xyz/). Echter is het installeren van Ensō niet volledig zonder risico. Er worden tijdens het installeren namelijk enkele permanente modificaties gemaakt aan het systeem. Ook duiken er problemen op met het activeren van ACT.DAT (dit bestand zorgt voor het downloaden van officiële apps uit de PSN Store). Zelf installeer ik deze “permanente CFW” momenteel nog niet, en raad ik aan om HENkaku op de originele manier te installeren.

Waar kan ik de HENkaku Ensō VPK downloaden?

Je kan de laatste versie van de VPK downloaden door naar deze GitHub te surfen: https://github.com/henkaku/enso/releases/download/v1.0/enso.vpk

Hoe installeer ik de VPK?
  1. Activeer HENkaku (online of via de offline installer)
  2. Open molecularShell of VitaShell en druk op start om de FTP server op te starten (WiFi moet aanstaan)
  3. Verbind je PlayStation Vita met je computer via een FTP Client, kopieer vervolgens het VPK bestand naar ux0:/data
  4. Navigeer naar de VPK op je Vita en klik op het kruisje om de installatie te starten.
  5. Er zou nu een nieuwe Bubble in je LiveArea scherm moeten verschijnen waarmee je Ensō kan installeren.
Kan je HENkaku Ensō verwijderen?

Je kan Ensō deactiveren zonder deze te verwijderen door het bestand ‘ur0:tai/boot_config.txt’ te verwijderen via MolecularShell of VitaShell. Wil je nadien Ensō opnieuw activeren dan open je de installer en druk je op het vierkantje om boot_config.txt te herstellen.

Om Ensō volledig te verwijderen door de installer te openen en vervolgens op het driehoekje te drukken. Let op, dat wanneer je dit doet je best ook alle geïnstalleerde homebrew verwijderd.

Ik heb een slechte taiHEN plugin geïnstalleerd en mijn Vita start niet meer op. Wat kan ik doen?

Je kan het laden van taiHEN Plugins blokkeren door tijdens het opstarten de L trigger ingedrukt te houden.

Ik heb iets fout gedaan en mijn Vita start niet meer op?

Je kan je hele console resetten vanuit Safe Mode door te klikken op ‘Herstel het PS Vita Systeem’. Indien dit niet werkt kan je Safe Mode ook opstarten door het disconnecten en reconnecten van de batterij tijdens een mislukte boot loop. Dit verwijderd echter Ensō niet van het systeem.

De gehele code van Ensō zal binnenkort ook door de ontwikkelaars open source beschikbaar worden gesteld.

(Een woordje van dank voor onze redacteur DarkElementPL voor de hulp bij dit artikel!)

Wil je op de hoogte gehouden worden van het laatste Hacking en Gaming nieuws? Volg ons dan op Twitter door hier te klikken of op Facebook door hier te klikken.