Sedert een tijdje stromen er langzaam maar zeker meer klachten binnen van bezoekers die geen verbinding meer kunnen maken met het PlayStation Netwerk. Wat daarbij opvallend is, is dat de gebruikers wel diensten zoals YouTube kunnen gebruiken op hun console. Er is dus geen probleem met de internet verbinding, en ook de PSN Server Status blijkt in orde te zijn.

Wat veroorzaakt dit probleem dan?
Vandaag hebben wij het probleem zelf ondervonden met foutmelding ‘WS-37397-9’ op de PlayStation 4. Het vermelden waard is dat we even daarvoor wel met verschillende accounts op een PlayStation 3 console online waren geweest.

Na een snelle zoektocht op Google ontdekten we dat de foutmelding het resultaat is van een IP-ban (Je externe IP). Om zeker te zijn dat het een IP-ban was probeerden we om via onze laptops PSN te bereiken. Het resultaat was duidelijk, ons IP was geblokkeerd door Sony.

Hoe lossen we dit probleem op?
Door een nieuw extern IP te bemachigen! Dit kan je via de instellingen van je modem door te surfen naar (192.168.1.1) in je browser van de PC en afhankelijk van het merk/provider de juiste stappen uit te voeren.

Als je echter niet weet welke instellingen je moet aanpassen, is er een nog veel eenvoudigere oplossing:

  • Haal de netstroom uit jouw modem, wacht enkele minuten, en start je modem terug op.

De kans is nu heel groot dat je provider je een nieuw extern IP adres heeft toegewezen. Indien niet herhaal dan bovenstaande stap een aantal keer, of wacht iets langer.