Ontwikkelaar Hitodama heeft de PS4 toolchain geupdate met support voor Kernel Elf Loading via de elf loader tool.

Met andere woorden: Je kan een process of applicatie met Kernel toegang uitvoeren. Het hebben van Kernel Toegang betekend dat je toegang hebt tot andere Hardware van de console (zoals RAM in sommige gevallen).

Bijvoorbeeld toen de PS Vita gehacked werd op een lagere firmware, waren bepaalde delen van het geheugen nog beschikbaar. In latere firmware updates werden deze delen echter geblokkeerd. Dus als je de PS Vita op een latere firmware wou ‘jailbreaken’ had je geen toegang meer tot dat extra RAM geheugen.

Elf-bestanden zijn net zoals een .exe of .dmg op Windows of MAC computers. Het zijn uitvoerbare bestanden die een PS4 met firmware 1.76 kan lezen en uitvoeren. Dit kan er voor zorgen dat ontwikkelaars oa. homebrew applicaties kunnen maken enz.

Betekend dit iets voor de gewone PlayStation 4 eigenaar? Voorlopig niet. Sommige ontwikkelaars zijn bezig met draaien van een compleet nieuw besturingssysteem op de console, terwijl andere de console willen ‘jailbreaken’ doormiddel van een soort XMB overlay. Toch blijft de PS4 SDK noodzakelijk voor beiden.