Dat Sony volop werkt aan een opvolger van zijn PlayStation 4 console is een publiek geheim. Eerder deze week kwamen we al te weten dat het bedrijf devkits van zijn next-gen console naar verschillende game studios heeft gestuurd. In de afgelopen maanden werd er daarnaast volop gesuggereerd dat backwards compatibility er voor zou zorgen dat de PlayStation 5 games van zijn voorgangers zou moeten kunnen afspelen. 

Dat gerucht lijkt steeds aannemelijker, want nu heeft Sony een patent ingediend omtrent een methode die het proces mogelijk maakt. Het patent is ontworpen door Marck Cerny en is aangevraagd in Japan. Marck Cerny is producer van de PlayStation 4 en Vita consoles, de kans is dus groot dat hij ook betrokken is bij de ontwikkeling van de Next-Gen console.

The aim is to make the applications designed for the previous consoles (legacy device) run perfectly on the most powerful hardware, and is focused on eliminating the synchronization errors between the new consoles and the behavior of the previous ones (PS4, PS3, PS2 and PSX). For example, if the CPU of the new console is faster than the previous one, data could be overwritten prematurely, even if they were still being used by another component.

Door de nieuwe console gebruik te laten maken van meerdere processoren zou deze voorgaande consoles kunnen gaan emuleren. Net zoals bijvoorbeeld de PlayStation Vita een PSP omgeving aan boord heeft. Games voor de oudere consoles zouden op die manier er van uit gaan dat ze op de originele console worden afgespeeld.

Een patent aanvraag betekend natuurlijk niet dat het ook zo ver komt. Bedrijven leggen wel vaker patenten vast, waar nadien niks mee word gedaan.