Sony belooft dat de nieuwe generatie thuis consoles opgeslagen data zal kunnen delen met de vorige en dat met backwards compatibility beschikbaar zal zijn.

De lancering van een nieuwe videogameconsole betekende in het verleden dat gebruikers afscheid moesten nemen van hun opgeslagen data, spellen en software maar daar wil Sony nu een einde aanmaken. In een nieuw interview laat Jim Ryan (CEO van Sony PlayStation) weten dat het bedrijf van plan is om spelers tussen verschillende generaties te laten samenspelen.

Kort samengevat zou deze crossplay functionaliteit het mogelijk moeten maken om spellen te spelen op een PlayStation 4, verder te gaan op een PlayStation 5 en vervolgens zou je ook opnieuw kunnen terugschakelen. Dit doordat de Sony servers geen onderscheidt zullen maken op welk apparaat er gespeeld wordt. Bedoeling is dat je op die manier ook kan verder spelen en communiceren met vrienden die nog geen next-gen console hebben gekocht.

Op het gebied van hardware komen we te weten dat de console games in 4K resolutie met 120Hz zal kunnen draaien, dit betekend waarschijnlijk ook dat er gebruik zal worden gemaakt van een HDMI 2.1 aansluiting. Daarnaast zal er gebruik worden gemaakt van een speciaal ontworpen SSD harde schijf ook voor het basismodel.