Scene site Wololo.net weidde deze week een artikel aan  de implementatie van Dynarec in RetroArch,  een bekende emulator. Omdat wij fan zijn van RetroArch, zoeken wij even uit wat dit juist betekend.

Fans van emulators zullen meer dan waarschijnlijk RetroArch goed kennen, het is een emulator die op meerdere consoles en besturingssystemen draait. Het is dus een programma waarin je emulators / games kan afspelen die zijn aangepast aan de Libretro API.

Na de release van HENkaku heeft het libretro team enkele succesvolle emulators naar de PS Vita gebracht als .vpk bestanden. Enkele van deze emulators werden nu ‘uitgerust’ met Dynarec. Het gaat om hun PSX/PS1 Emulator, PicoDrive (SEGA emulator) en gpSP (GameBoy Advance emulator) die hierdoor een pak sneller zijn.

 

Wat is Dynarec?

Dynarec of Dynamic Recompilation is in feite een functie van het besturingssysteem waarmee een programma code opnieuw compileert tijdens de runtime. Om een lang verhaal kort te maken: dit is uiterst nuttig voor emulators omdat die cross-platform conversies moeten doen tijdens het inlezen van gegevens. Het toevoegen van Dynarec aan de code van Vita emulators is echter niet evident.

Het was ontwikkelaar Yifanlu die een aantal tips deelde voor het implementeren van dynarec en dit werpt nu dus zijn vruchten af! Met de tijd zullen hopelijk meer en meer emulators gebruik gaan maken van dynarec om hun prestaties aanzienlijk te verbeteren.

RetroArch Emulators voor PS Vita zijn beschikbaar in deze repository:
https://buildbot.libretro.com/nightly/playstation/vita/