De Sega Mega Drive is een 16-bit spelcomputer die in 1988 werd uitgebracht in Japan. Een Europese release kwam ondanks zijn populariteit bij fanatieke gamers pas in 1990. In Amerika werd de console uitgebracht in 1990 onder de naam Sega Genesis, dit omwille van patentrechten. De Mega Drive was de derde console van Sega en de opvolger van het Master System.

Toen de console op de Europese markt kwam was er in vergelijking met regio’s waar de console  al vroeger werd uitgebracht een groot aanbod aan games beschikbaar. Toch was het pas in 1990 dat Sega de zoektocht naar een nieuwe mascotte die moest concurreren met Mario startte. Er werd gekozen voor de mascotte genaamd Sonic omdat zijn blauwe accent overeenkomt met dat van het Sega Logo. Door het eerste spel van de blauwe egel te bundelen met de Mega Drive behaalde Sega een succesvol marktaandeel tegenover Nintendo.

Enkele jaren later in 1993 werd er een nieuwe versie van de console geproduceerd met de naam Mega Drive II. Deze kleinere en lichtere versie werd voorzien van een compacter moederbord met een efficiënter stroomverbruik. De 3,5mm hoofdtelefoonaansluiting verdween zoals bij hedendaagse smartphones als sneeuw voor de zon.

In de loop der jaren is er een sterk aantal emulators uitgebracht die Mega Drive (Genesis) roms kunnen afspelen en dit voor verschillende platforms (PC, PSP, PS3, PS Vita …). Deze emulators zijn als freeware beschikbaar, waardoor ik als nog kan genieten van Streets of Rage en Sonic: The Hedgehog!