Heb je zin om enkele retro klassiekers te kassen? Heb je niet de juiste consoles, of wil je ze liever niet van onder het stof halen? Dan is er RetroArch! Deze all-in-one emulator kan bijna elke retro game aan, en werkt bovendien op Windows, Mac en Linux computers.

Vooral het configureren van RetroArch kan moeilijk zijn, maar als je weet wat je moet doen is het eigenlijk heel eenvoudig. Met deze tutorial wil ik jullie tonen hoe je RetroArch installeert op een Windows 10 computer.

Stap één: Download RetroArch

Bezoek de website van Libretro door hier te klikken, en klik vervolgens op Downloads en het menu boven aan. Hier vind je alle recente versies van RetroArch. Wij klikken op de Windows map.

Kies voor het bestand RetroArch.7z dat iets groter is dan 100mb. Als de download is voltooid gebruik je het programma 7ZIP om de map uit te pakken. Kopieer de map naar bijvoorbeeld. C:\RetroArch. Jij kiest zelf de locatie.

Om RetroArch nu uit te voeren, dubbel klik je gewoon op retroarch.exe. Zover deel één.

Stap twee: Je controls configureren.

De RetroArch interface is eenvoudiger dan het lijkt. Als je vroeger een PlayStation 3 hebt gehad zie je zelfs vergelijkingen met die XMB interface.

Navigeren door de interface doe je niet met de muis. Navigeer door het menu met behulp van de pijltjestoetsen. Naar boven en beneden laat je scrollen door de lijst, en met links en rechts spring je van het ene menu naar het andere. Met de Enter toets selecteer je een menu, en met de backspace toets spring je een level terug.

Nu leren we je hoe je ook met een game controller (bv. van Xbox / PlayStation) kan instellen. Ga met je toetsenbord naar het menu Settings en scroll naar beneden tot je Input ziet. Druk daar op Enter.

Klik op User 1 Bind All. Volg nu de instructies op het scherm om je de aanslagen op je gamepad te mappen.

Stap drie: Download de Emulators (ook Cores genoemd)

Nu je weet hoe we door RetroArch navigeren, is het tijd om je te vertellen dat RetroArch zelf geen emulator is. Het is een front-end die verschillende emulators kan uitvoeren. Deze emulators noemen we cores. Uiteraard moeten we deze downloaden voor we aan de slag kunnen.

Cores installeren doe je gelukkig vanuit de RetroArch interface. Navigeer terug naar de eerste kolom, en klik op Online Updater.

Van hieruit kan je verschillende cores rechtstreeks downloaden en installeren. Je kan zoveel cores downloaden en installeren als je zelf wil.

Vaak zijn er verschillende cores voor één zelfde systeem. Als je niet zeker weet welke core je wil gebruiken kan je er meerdere proberen. Meestal zijn er geen al te grote verschillen.

Stap vier: Voeg jouw ROM’s toe

Nu we enkele cores hebben geïnstalleerd is het tijd om onze ROM’s toe te voegen. We gaan er van uit dat je zelf over een collectie ROMs beschikt.

RetroArch kan een map scannen op ROM’s en deze vervolgens voor jouw organiseren. Uit het hoofdmenu navigeer je naar Load Content en vervolgens Scan Directory. Navigeer nog naar de map waar je ROM’s staan, en RetroArch doet de rest. Als alles klaar is, zie je in het menu een nieuw icoontje voor elke emulator waar je ROM’s voor hebt toegevoegd.

Klik met de enter toets op de ROM die je wil spelen.

Proficiat je hebt nu een hele coole emulator geconfigureerd. Geniet van het spelen!

Wil je op de hoogte gehouden worden van onze laatste tutorials & hacking nieuws? Volg ons dan op Twitter door hier te klikken of op Facebook door hier te klikken.