Deze keer gaan we graag wat dieper in over de Factory Service Mode (kort: fsm) voor PlayStation 3. FSM is een speciale ‘Service Modus’ die door Sony word geactiveerd voor het resetten of herstellen van een console. Wanneer je deze modus activeert zie je rechtsonder aan een venster waarin staat: PlayStation 3 Factory/Service Mode.

Om je console in deze modus op te starten dien je Offset 0x48C07 op het System Controller EEPROM van waarde te veranderen in 0x00 of 0xFE. Wanneer de waarde op 0xFF staat betekend het dat deze modus inactief is. De waarde van de offset kan je onder andere wijzigen via een speciale USB dongle (jigkick) of met de Factory Service Mode Tool.

Dongle

Wanneer de PlayStation 3 uit staat steek je de dongle in de rechter USB poort van de console. Vervolgens druk je op de aan/uit knop onmiddellijk gevolgd door de Eject knop. De dongle zal oplichten en van kleur veranderen, wanneer de console nadien zichzelf afsluit weet je dat je succesvol in fsm zit.

Een gedetailleerde omschrijving van deze methode kan je vinden op psdevwiki.com (klik hier).

Factory Service Mode Tool 0.2

Voor deze tool gemaakt door CrashSerious en zijn team heb je een console nodig met aangepaste systeem software (3.55 of lager). Je hebt geen speciale USB Dongle nodig. Wat je wel moet doen is het PKG bestand installeren en vervolgens  de homebrew applicatie starten via de XMB interface.

Changelog v0.2:

  • LV2 restart
  • logging overhauled (more verbose)
  • added peek/poke test with error logging
  • added hvcall 114 test with error logging
  • Copies Lv2diag_exit.self to dev_usb000
  • %22%22 (user would need to rename to use it)
Rebug Toolbox

Ook via Rebug Toolbox kan je nu deze modus activeren. Selecteer daarvoor de optie Toggle Product Mode onder Utilities.

Enkele mogelijkheden van de Factory Service Modus zijn:

  • Remarry-ing van de BluRay Drive
  • BluRay DRL CRL fixing
  • Downgraden van de systeem software

Om in fsm een PSUPDAT.PUP bestand te installeren vanaf de root van een USB heb je een lv2diag.self bestand nodig. Ook om fsm te verlaten moet je een lv2diag.self gebruiken. Let op: Er zijn verschillende lv2diag.self bestanden sommigen werken alleen om firmware te installeren zonder BD (noBD firmware).

Gebruik deze modus dus alleen als dit noodzakelijk is en als je weet hoe het systeem werkt. Het heeft geen zin om deze modus te activeren wanneer je niet weet wat te doen.

Bedankt @Thibobo voor het aanvullen van dit artikel.

Wil je op de hoogte gehouden worden van het laatste Hacking en Gaming nieuws? Volg ons dan op Twitter door hier te klikken of op Facebook door hier te klikken.