Als je met het internet werkt, heb je te maken met wachtwoorden. Het kan soms een helse taak zijn om verschillende wachtwoorden te moeten onthouden. Je kan best zo veel mogelijk unieke wachtwoorden per account hebben, maar ingewikkelde tekens en cijfers zijn eigenlijk onzin.

Door de vaak opgelegde verplichting om minstens één teken als hoofdletter of cijfer te gebruiken is achterhaald. Wat de meesten doen is de ‘e’ veranderen in ‘3’ en de ‘i’ in een ‘1’. Hackers noemen dit ook wel eens de schijnveiligheid.

Je hoeft ook niet om de x-aantal weken van wachtwoord te veranderen. Enkel en alleen als er aanwijzingen zijn dat je wachtwoord niet meer veilig is, verander je dat best. Maak gebruik van onderstaande tips en je komt al heel ver:

Gebruik een wachtwoordmanager

Met deze handige software kan je verschillende wachtwoorden beheren, en zelfs nieuwe genereren. Je hebt natuurlijk wel een hoofdwachtwoord nodig dat veilig is. Betrouwbare wachtwoordmanagers zijn: LastPass of DashLane.

Gebruik verschillende wachtwoorden

Maak gebruik van zoveel mogelijk unieke wachtwoorden voor alle websites en apps die u gebruikt.

Maak een zo lang mogelijk wachtwoord.

Het belangrijkste is de lengte van je wachtwoord. Gebruik bijvoorbeeld een zin, quote of eerste regel van een gedicht. Het is bijzonder moeilijk om een lang wachtwoord zoals: ‘inthisbrightfutureyoucantforgetyourpast’ is heel moeilijk om te hacken.

Two-Step verificatie

Heb je al gehoord van Two-Step verificatie? Veel websites en diensten bieden tegenwoordig de mogelijkheid om aan te melden via de two-step verificatie methode. Hierdoor word er bijvoorbeeld een code naar je gsm gestuurd als extra controlemiddel.

Irisscanner en/of vingerafdrukherkenning

Nieuwere smartphones en tablets ondersteunen tegenwoordig ook biometrische controle. Apps zoals bijvoorbeeld online banking kunnen dan enkel worden geopend met uw unieke biometrische afdruk.

Wil je op de hoogte gehouden worden van het laatste hacking nieuws? Volg ons dan op Twitter door hier te klikken of op Facebook door hier te klikken.