Custom Firmware of CFW is de engelse benaming van aangepaste firmware. Met aangepaste firmware bedoelen we firmware die het mogelijk maakt om homebrew applicaties (zoals emulators)  te installeren en/of game backups af te spelen.

Van zodra de officiële firmware op die manier word ‘gemanipuleerd’ dat het mogelijk wordt om unsigned software te installeren, spreken we niet meer over Official Firmware of OFW maar van ‘CFW‘.

We spreken dus niet enkel over CFW wanneer deze in de vorm van een update bestand komt, zoals bij de (gedowngrade) PlayStation 3.

 

Custom Firmware wordt vaak geassocieerd met piraterij, daarom hebben fabrikanten zoals Nintendo, Sony en Microsoft aanzienlijk veel energie gestoken in het blokkeren van exploits die een aangepaste versie van de software mogelijk maken (Custom Firmware).

PS Vita

Door de komst van HENkaku is het nu mogelijk om OFW 3.60 om te zetten naar een CFW met mogelijkheden tot het installeren en uitvoeren van homebrew applicaties.

Ook werd onlangs taiHEN aangekondigd, taiHEN is een framework waarop de laatste versie van HENkaku draait. Deze versie maakt het mogelijk om plugins vanop systeemniveau te laden, en dus nog meer mogelijkheden biedt tot het aanpassen van je console. Het laden van plugins was bv. al lange tijd mogelijk op PSP.

PlayStation 3

Voor PlayStation 3 komt custom firmware in de vorm van een .pup update bestand dat je kan installeren zonder extra hardware op consoles die tot OFW 3.55 zijn geupdate. Dit komt omdat Sony in latere firmwares enkele kwetsbaarheden heeft gepatched.

De reden dat CFW voor PS3 in de vorm van .pup bestanden komt, is door een lek van de beveiligingssleutel die het mogelijk maakt om deze bestanden te decrypteren en (na aanpassingen) opnieuw te encrypteren. Indien deze beveiligingssleutel niet was gelekt zou je meer dan waarschijnlijk enkel homebrew applicaties kunnen draaien op een PS3 die niet hoger dan 3.55 is geupdate. Met andere woorden, dan zou je net zoals bij de PS Vita, doormiddel van een exploit op firmware 3.55 de OFW kunnen aanpassen naar een CFW.

Conclusie: van zodra er een exploit wordt uitgevoerd op officiële firmware van een console die het mogelijk maakt om homebrew applicaties en/of game backups te installeren en afspelen spreken we van Custom Firmware.