Er woedt momenteel een grootschalige cyberaanval waarbij onder meer verschillende ziekenhuizen in Groot-Brittanië getroffen zijn. Het virus vergrendeld de computers volledig, waardoor dokters en verpleegkundigen niet meer aan de informatie over hun patiënten kunnen. Niet alleen ziekenhuizen zijn het slachtoffer, maar wereldwijd worden verschillende sectoren getroffen.

Avast spreekt momenteel van meer dan 75.000 aanvallen in 99 landen. Wel zou er ondertussen een kill switch zijn ontdekt en geactiveerd waardoor de ransomware wordt afgeremd. De naam van de malware is WannaCry, een ransomware virus dat computersystemen volledig blokkeert tot de gebruiker een som geld betaald, in dat geval 300 dollar via BitCoins.

Voor deze ransomware wordt gebruik gemaakt van een lek in het besturingssysteem Windows. Het lek werd eerder gebruikt door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. De werkwijze van de NSA werd nog niet zo lang geleden gelekt, en nu dus door ciminelen misbruikt. Vooral computers met Windows XP dat sedert 2014 niet meer door Microsoft wordt ondersteunt zijn het slachtoffer.

Wil je op de hoogte gehouden worden van het laatste console Hacking nieuws? Volg ons dan op Twitter door hier te klikken of op Facebook door hier te klikken.