Zoals gisteren aangekondigd maakte Digital Foundry vandaag meer bekend over de hardware van Xbox Scorpio; het toekomstige broertje van de Xbox One. Ondanks de nieuwe details, heeft de console nog geen naam gekregen.

Technische fiche:

De GPU zal bestaan uit 40 compute units met een kloksnelheid van 1172MHz, en dat is een pak meer dan de Xbox One die ‘maar’ 12 compute units met een snelheid van 853MHz heeft. Ook is dit een pak meer dan de PlayStation 4 Pro die beschikt over 36 cu’s van 911MHz.

De GPU is gebaseerd op de Polaris-GPU van AMD, die in de RX480 videokaart zit. Het betreft volgens Microsoft een custom versie met veel aanpassingen specifiek voor de console.

Aan de Command Processor van de GPU is hardwarematige DirectX 12 implementatie toegevoegd. Games die gebruik maken van DX12 zullen daardoor veel efficiënter kunnen worden gespeeld. Dit zou merkbaar moeten zijn bij games zoals Battlefield 1.

Scorpio Engine:

Hiermee omschrijft Microsoft de soc die onder meer de gpu, cpu en geheugencontroller bevat. Deze chip heeft 7miljard transistors die gemaakt zijn op het 16nm-finfet-procede van TSMC en een oppervlakte hebben van 360mm².

De processor bestaat uit acht AMD Jaguar cores met verschillende aanpassingen. Zo werd de kloksnelheid verhoogd van 1,7GHz naar 2,3GHz en is er 4MB L2 cache aanwezig.

Ook beschikt de console over 12GB gddr5 geheugen met een snelheid van 6,8Gbit per seconde. Dit geeft een totale bandbreedte van 326GB/s. 8GB daar van is beschikbaar voor het spelen van games, het overige geheugen wordt gebruikt door achtergrondprocessen en het renderen van een interface in 4K resolutie.

 

Huidige Xbox One games:

Zowel de huidige als 360 games zouden eenvoudig geoptimaliseerd kunnen worden voor de nieuwe console. Microsoft demonstreerde Forza Motorsport 6 in native 4K aan 60fps. Microsoft wil dat games die momenteel in 900p of 1080p draaien op de nieuwe console in 4K gaan draaien.

Niet alleen zal de console voordelen bieden voor bezitters van een 4K televisie, games worden nl. gedownscaled van 4K naar 1080p resolutie op een Full HD TV. Dat levert scherpere beelden op.